Ο Πύργος του Ακρωτηρίου Σαντορίνης

ο Γουλάς του Ακρωτηρίου

Ιστορία του πύργου (καστέλι) του Ακρωτηρίου Σαντορίνης

Ο πύργος βρίσκεται στην κορυφή του καστελιού του Ακρωτηρίου, δηλαδή στο κέντρο περίπου του οχυρωμένου οικιστικού πυρήνα που υπήρχε κάποτε στη θέση αυτή. Σήμερα, λίγα σπαράγματα διασώζονται από το καστέλι του Ακρωτηριού, ενώ ο πύργος δεσπόζει στην κορυφή του λόφου  με μια διαφορετική μορφή από αυτή που διέθετε αρχικά, λόγω σοβαρών ζημιών που υπέστη κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1956.

Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, το Ακρωτήρι αποτελούσε ένα μονάχα από τα καστέλια του νησιού και ονομαζόταν La Ponta. Κατά την Οθωμανική περίοδο, ο πύργος ονομάστηκε Γουλάς (γουλάς < κουλάς Τουρκικά kule: "πύργος").

Μετά την πτώση της Κων/πολης το 1204 από τους  σταυροφόρους, οι ηγεμόνες διένειμαν την επαρχία της αυτοκρατορίας. Οι Κυκλάδες παραχωρήθηκαν στους Ενετούς και το 1207 ο Μάρκος Σανούδος ίδρυσε το Δουκάτο του Αρχιπελάγους. Πιθανολογείται  ότι ο πύργος ανεγέρθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από τους Barozzi, στην κυριαρχία των οποίων βρισκόταν το νησί από το 1207 μέχρι το 1335, (με εξαίρεση το διάστημα 1261-1296 που ανακτήθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο).

Το 1335, ο πύργος περιήλθε στην κυριαρχία του Δουκάτου του Αιγαίου, υπό του Δούκα της Νάξου Νικολάου Σανούδο, ο οποίος και κατέλαβε τη Σαντορίνη. 

Το 1336, ο Ν. Σανούδο παραχώρησε το κτίσμα στην οικογένεια Gozzadini, η οποία είχε καταγωγή από την Μπολόνια. Το γεγονός ότι η καταγωγή τους ήταν από αυτήν την Ιταλική πόλη και όχι από τη Βενετία η οποία ήταν σε πόλεμο με την Οθωμανική αυτοκρατορία, σε συνδυασμό με την ισχύ της άμυνας του κάστρου επέτρεψε στην οικογένεια των Γοζαδίνων (Gozzadini) να διατηρήσει στην κατοχή της το καστέλι για μεγάλη περίοδο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κατοχής της υπόλοιπης Σαντορίνης από τους Τούρκους το 1566.

Τελικά, το Ακρωτήρι πέρασε στα χέρια των Τούρκων μόλις το 1617 και έμεινε στην κατοχή τους έως το 1822, όπου πέρασε στα χέρια των Ελλήνων. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες κληρονόμησαν τον πύργο το 1955 και έζησαν εκεί μέχρι το 1995. Από το 1995 έως το 2012, ήταν εγκαταλελειμμένος .

Σημερινή κατάσταση του πύργου

Το 2012 η 'Aρτζυ Κακίση και ο Γιάννης Πανταζής με  ιδία χρηματοδότηση προχωρήσαν στην εσωτερική επισκευή  του πύργου και καθιέρωσαν το "La Ponta,« το εργαστήριο και έκθεση Τσαμπούνας.

Κατόπιν  εκπονήσανε μελέτη για την αποκατάσταση του υφιστάμενου τμήματος του πύργου καθώς και μελέτη αναπαράστασης της μορφής που είχε πριν το σεισμό του 1956, προκειμένου να μπορέσει να ανακατασκευαστεί και ο δεύτερος όροφος που διέθετε κατά την τελευταία φάση του, όπως αυτός τεκμηριώνεται από φωτογραφίες.

Μέχρι τις αρχές του 2015, το σχέδιο αυτό ήταν υπό ανάπτυξη, ωστόσο οι ιδιοκτήτες του πύργου δηλώσαν την πρόθεσή τους να κατοικήσουν εκ νέου την ιδιοκτησία στο εγγύς μέλλον και η αποκατάσταση σταμάτησε.

Εκφράζεται η ελπίδα ότι το όραμα  και η σκληρή δουλειά της 'Aρτζυ και του Γιάννη,  θα εμπνεύσει τους ιδιοκτήτες να συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση του πύργου, ξαναδίνοντας πίσω την παλιά του αίγλη....

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.laponta.gr/gr/o-pirgos#sigProGalleriaf1457387b3

La Ponta, Venetian Tower
Greek Bagpipe, Exhibition ~ Workshop
Castle of Akrotiri, P.O. Box 1158
Akrotiri, Santorini, Greece 84700
Tel. 0030 22860 85374
email:info@laponta.gr

© 2012-2017 La Ponta. designed & developed by
lettinGo